امروز: پنجشنبه 9 فروردین 1403
دسته بندی محصولات
لینک دوستان

ادبیات نظری تحقیق ماهیت حقوقی سهم و ویژگیهای حقوقی سهم

ادبیات نظری تحقیق ماهیت حقوقی سهم و ویژگیهای حقوقی سهمدسته: علوم انسانی
بازدید: 40 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 39 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 23

ادبیات نظری تحقیق ماهیت حقوقی سهم و ویژگیهای حقوقی سهم

قیمت فایل فقط 32,500 تومان

خرید

ادبیات نظری تحقیق ماهیت حقوقی سهم و ویژگیهای حقوقی سهم در 23 صفحه در قالب ورد قابل ویرایش.

بخشی از متن :

ماهیت حقوقی سهم و ویژگیهای حقوقی سهم

مبحث اول: تعریف وشناخت سهم

سهم دارای مفهوم و اشکال و خاصیت خاص خود است که با دیگر دارایی های متصور برای اشخاص تفاوتهایی دارد که بایستی به شناسایی این جنبه ها بپردازیم.

در این مبحث در چند گفتار ابتدا به تعریف سهم پرداخته خواهد شد و تقسیم بندی انواع سهم بیان خواهد شد.سپس به مقایسه سهم با اوراق قرضه ، سهم الشرکه و اسناد در وجه حامل می پردازیم و تفاوتها و تشابهات آنها بیان خواهد گردید.

گفتار اول: تعریف سهم

سهم مفهوم نسبتاً جدید حقوقی است[1] که بایستی تعریف شود.دراین گفتار به تعریف سهم از لحاظ لغوی و قانونی خواهیم پرداخت.

الف: تعریف لغوی:.....

مفهوم لغوی سهم یعنی بهره و نصیب و حصه می باشد و اوراقی كه بیانگر مشاركت در كارخانه است سهم اطلاق می گردد. همچنین در لغت واژه سهم به معنای ترس و هراس و تیر كه از كمان پرتاب شود و گاهی به معنای قرعه بكار رفته است.

ب:تعریف اصطلاحی

تعریف اصطلاحی سهم نیز از تعریف لغوی سهم دور نیفتاده است و به نوعی بیانگر مشارکت سرمایه گذاران در دارایی های شرکت است.

در تعاریف حقوق ایران و انگلیس از سهم، عناصر و اجزاء زیر وجود دارد:

  1. سهم قسمتی از سرمایه شركت است :سرمایه شركت سهامی به اجزاء و قطعاتی بنام سهم تقسیم می شود.
  2. سهم مشخص میزان مشاركت سهامدار در شركت است :پرداخت تمام مبلغ اسمی سهام تنها تعهدی است كه در شركتهای سهامی برعهده سهامداران قرار می گیرد و مسئولیتشان محدود به مبلغ اسمی سهام آنهاست .(35 ل.ا.ق.ت) حقوق و مزایای ناشی از سهم بموجب قانون مقرر شده یا بوسیله اساسنامه و جنبه مالی یا غیر مالی دارد.

رعایت قاعده تساوی حقوق و مزایا به نسبت سهام در شركتهای سهامی الزامی نیست و گاهی مزایای خاص وجود دارد. (ماده42 ل.ا.ق.ت)[2]

گفتار دوم:انواع سهم

در ایران مقررات راجع به شركت ها صراحت در خصوص اقسام سهام ندارد ولی از مواد مختلف قانون ولایحه اصلاح قانون تجارت می توان انواع سهم را شناسایی نمود امروزه اكثر شركتها تمایل به این دارند كه سهام یكنواختی صادر نمایند و از تطور سهام خودداری می نمایند.[3]

این گفتار شامل تقسیم بندی سهام از جنبه های مختلف می باشد که در چند قسمت به آن می پردازیم.

الف: اقسام سهم از حیث آورده

در این تقسیم بندی از این نظراست كه صاحبان سهام چه نقشی در تشكیل شركت داشته اند.[4]

  • سهم سرمایه: نماینده قسمتی از سرمایه شركت است و هنگام تشكیل شركت یا افزایش سرمایه این نوع سهام صادر می شود.
  • سهم انتفاعی: به دارنده، حق استفاده از منافع شركت را می دهد نه سرمایه شركت (حصه ای كه آورده به او رد شده است). ایجاد سهام انتفاعی بیشتر در شركتهایی متداول است كه از انحصارات دولتی استفاده می كنند و از اشخاص حقوق عمومی (شهرداریها) برای اقدام به عملیات تجارتی امتیازاتی تحصیل می کنند و مطابق مفادامتیازنامه موظفند كه در پایان مدت امتیاز كلیه دارایی شركت را به امتیاز دهنده واگذار كنند .

علاوه بر شركتهای دولتی در اساسنامه شركتهای دیگر نیز می توان موضوع استرداد سرمایه و صدور سهام انتفاعی بمنظور تشویق سرمایه گذاری در نظر گرفته شود.

سهام انتفاعی ممکن است بعد از تأسیس شركت بنفع بعضی از اشخاصی كه متضمن منافعی برای شركت است صدور یابد البته در حقوق ایران بموجب ماده 24ل.ا.ق.ت چون سهم قسمتی از سرمایه شركت است فلذا سهم انتفاعی كه مبلغ اسمی آن مسترد شده است سهم تلقی نمی گردد.

  • سهم مؤسس: سهمی كه در مقابل خدمات مؤسسین شركت به آنها اعطا می شود مثل سهم انتفاعی جزء سهام غیر سرمایه است. دارندگان سهام مؤسس در منافع شركت شریك می شوند بدون آنكه در اصل سرمایه شركت حقی داشته باشند. بعضی سهامداران مؤسس را سهامدار مخصوص و صاحب بخشی از منافع شركت می دانند بعضی مانند طلبكار شركت كه دارای برگه ای مانند برگ قرضه هستند می دانند كه سود آن متغیر و بستگی به منافع شركت دارد می دانند. [5]در حقوق انگلیس سهم مؤسس با مبلغ اسمی كمتر پذیرفته شده است هر چند امروزه این نوع سهام به نوعی متروک مانده است.

در حقوق ایران منطقی تر آن است كه سهم مؤسس را نوعی سهم ممتاز بدانیم با این تفاوت كه مزایای اینگونه سهام وابسته به شخص مؤسسین است نه وابسته به سهم كه هر كسی كه مالک سهم باشد از مزایای وابسته به آن نیز برخوردار شود.

  • سهام بلوكی كنترلی: به واسطه خرید تعداد كثیری سهام توسط سهامدار، حق انتخاب اكثریت اعضاء هیأت مدیره برای دارنده این سهام ایجاد می شود.
  • سهام بلوكی مدیریتی : به واسطه خرید تعداد خاصی سهام، حق انتخاب لااقل یك عضو هیأت مدیره برای دارنده این سهام ایجاد می شود.

ب: انواع سهام از حیث مزایای مربوط به آن

  • سهم ممتاز: امتیازات مقرر برای این نوع سهام ممكن است مالی یا غیر مالی قابل تقسیم باشد.مالی بصورت پرداخت سود بیشتر نسبت به سهام عادی مثلاً درصدی از مبلغ اسمی سهم یا بصورت ثابت یا درصدی از منافع سالیانه شركت و ..... البته در صورت وجود سود قابل تقسیم.

امتیاز مادی دیگر مثل اولویت سهام ممتاز در استرداد مبلغ اسمی سهام به هنگام انحلال شركت است . البته در حقوق ایران این نوع امتیازات مغایر ماده 224 ل.ا.ق.ت است.

مزایای غیر مادی معمولاً بمنظور تثبیت موقعیت بعضی سهامداران یا افزایش قدرت آنها در اداره و كنترل امور شركت مثلاً بصورت حق رأی بیشتر یا حق انتخاب مدیران شركت توسط صاحبان اینگونه سهام ایجاد می شود.


[1] - عرفانی،محمود،حقوق تجارت(شرکتهای تجاری)،جلد2 ،1386،ص46

[2] - دهخدا ، علی اكبر ،لغت نامه دهخدا،جلد 16 ، 1337،ص735

[3] - John Farrar , Company Law,London,Botterworths,1991.p.221

[4] - عرفانی،محمود،پیشین،ص47

[5] ستوده تهرانی، حسن، حقوق تجارت(شرکت سهامی عام ،خاص....)، 1382، ص77

قیمت فایل فقط 32,500 تومان

خرید

برچسب ها : ادبیات نظری تحقیق ماهیت حقوقی سهم و ویژگیهای حقوقی سهم

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر